Duurzame huizenroute
Op zaterdag 2 en 9 november is de Duurzame Huizenroute. Je bent dan van harte welkom om binnen te kijken bij verschillende huizen in De Wolden. De enthousiaste bewoners laten dan graag zien hoe zij energie besparen met bijvoorbeeld vloerverwarming of dakisolatie Deze open huizen zijn onderdeel van een landelijk evenement met meer dan 500 deelnemers. Neem een kijkje bij de Woldense deelnemers via de website en meld je aan voor een bezoek.
In thema van de Duurzame Huizenroute spraken we met Jos Veldman, een innovatieve inwoner uit de gemeente en deelnemer aan de Duurzame Huizenroute.
Vertel in een paar zinnen wat je aan duurzaamheid hebt gedaan?
We hebben ons volledige huis verduurzaamd. We hebben nagedacht over twee opties: verhuizen en verduurzamen of ons bestaande huis verbouwen en verduurzamen. Het goedkoper om ons bestaande huis te verbouwen. Daar hebben we daarom ook voor gekozen.
Het is begonnen met het isoleren van de spouwmuur. Er zat al isolatie in, maar nog niet voldoende. Nu is het echt goed geïsoleerd. Vergelijkbaar met de isolatiewaarden waar nieuwbouwhuizen aan moeten voldoen. Ook hebben we de oude kunststof kozijnen (30 jaar oud) vervangen voor nieuwe kozijnen met hr ++ glas.
Ons huis wordt nu verwarmd met een hybride warmtepomp. We hebben de radiatoren vervangen door vloerverwarming. Omdat we toch de leidingen van de radiatoren moesten verwijderen, hebben we in één keer alles aangepakt. Bijvoorbeeld het plaatsen van een waterontharder. Dit was een extra investering, maar op de lange termijn hebben we hier profijt van.
Voor warm water hebben we een warmtepompboiler en onze energie wordt opgewekt door zonnepanelen.
Zelfvoorzienend zijn is op den duur het doel. Mogelijk door een accu of waterstof. Zodat we in de winter de energie die we in de zomer hebben opgewekt, kunnen gebruiken.
Wat was de reden dat je dit besloot te doen?
Ik was al een poosje bezig met onderzoeken hoe je zonder grote ingrepen kan verduurzamen. Dit was lastig. Isolatie was wel een gemakkelijke aanpassing en dat leverde ook meteen besparing op. Verder was er toch wel een grote investering nodig.
Ik heb het deels uit idealisme gedaan maar ik heb ook gekeken wat het onder de streep oplevert. We worden met z’n allen gevraagd om te verduurzamen en dit was voor ons het goede moment.
Wat is er aangepast en wat is het effect?
Door het opwekken van eigen energie is onze stroom nul op de meter. Ook is onze gasrekening flink gedaald. We verbruiken 150 kuub gas per jaar. Toen we gingen verbouwen hadden we niet verwacht dat we zoveel zouden besparen. Voor de verbouwing hebben we geld geleend. Wat we nu aflossen, betaalden we eerst aan energiekosten.
Ons huis is door de vloerverwarming ook altijd aangenaam van temperatuur. Eerder hadden we radiatoren. Ik ben een koukleum en ik zat daarom vaak dicht bij de verwarming. Nu is het in huis overal dezelfde temperatuur. Ook is er geen tocht meer door de nieuwe ramen
Heb je tips voor mensen die hetzelfde willen doen?
Voordat je begint goed kijken wat er mogelijk is en wat je moet doen om het mogelijk te maken. Welke stappen je moet nemen en wat het kost. Daarnaast ook kijken of het een goed moment is om meer aan te pakken omdat je toch al bezig gaat.
Isolatie is altijd het begin. Anders heeft de rest geen zin. Daar pluk je ook meteen de vruchten van.
Hou ook in je achterhoofd dat je ruimte nodig hebt voor nieuwe apparatuur. Wij hebben nu een technische ruimte in de voormalige garage van ongeveer 3,5 m2 waar de omvormer van de zonnepanelen, de hybride warmtepomp en de warmteboiler staan.
Kortom: gewoon doen!
Heb je naast tips nog andere inspiratie die je inwoners van de Wolden wilt meegeven?
Zelf werk ik aan een project om de warmtevoorziening van zwembaden te verduurzamen. Het project Solar Twist is nog in ontwikkeling. Met het project gebruiken we de warmte van de zon om het zwembadwater te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water te verwarmen. Dit systeem is al in gebruik bij het Zwembad de Waterlelie in Zuidwolde.
Tot slot: wat geeft jou nu echt energie?
Het resultaat van de verbouwing geeft mij energie. Ik heb veel zelf gedaan en ben een jaar bezig geweest. Dat nu alles wat je hebt bedacht ook werkt, geeft veel energie. Dat de vaste lasten omlaaggaan is ook een prettige bijkomstigheid.