afval-sorteren-in-afvalbak
[centered_excerpt]

Voedselverspilling voorkomen 

Per ongeluk met de weekboodschappen een product gekocht wat over datum is voordat je het hebt gebruikt. Spontaan een paar keer uit eten waardoor de weekboodschappen vergeten worden. Het overkomt ons vast allemaal wel eens. Het gevolg: voedselverspilling.

Tips om voedselverspilling te voorkomen

We gooien in Nederland veel voedsel weg. Zonde! Hieronder enkele tips om voedselverspilling te voorkomen: 

  • Bewaar producten op de juiste wijze. Kijk voor tips op de site van het voedingscentrum. Hieronder staat een handig plaatje om te kijken welke producten in de koelkast horen en welke niet 
  • Kijk welk soort houdbaarheidsdatum het product heeft. Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten (Voedingscentrum
  • Vries producten in als je ze niet op tijd kunt gebruiken. Op de site van Milieu en Natuur staan vriestips 
  • Veel producten zijn nog goed te eten als ze er niet helemaal geweldig meer uit zien. Van net iets te kruimige appels kun je nog appelmoes maken. Of van overrijpe tomaten is nog wel pastasaus te maken. Op de site van Milieu en Natuur staan nog wat bewaartips   
  • Maak soep van restjes. Van bijna alle groenten is wel soep te maken. Zelfs van sla en komkommer! 
  • Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om voedselverspilling te voorkomen. Zo zorgt bijvoorbeeld de app Too Good to Go voor minder voedselverspilling bij bedrijven. Met korting kun je bij verschillende bedrijven in de buurt een box ophalen met producten.  Met de app No Food Wasted zie je welke producten de houdbaarheidsdatum bereiken en worden afgeprijsd door de supermarkt 
  • Bonustip van de versafdeling: Heb je broodjes, croissantjes of stokbrood van een dag (of twee oud) die taai of hard zijn geworden? Maak het even nat en bak het kort in de oven tot het weer knapperig is