Een voedselbos is een door mensen aangelegd bos met als doel het produceren van voedsel. In een voedselbos kun je bijvoorbeeld noten, fruit, kruiden, wortels en paddenstoelen oogsten. Op steeds meer plekken in Nederland zie je voedselbossen. mensen en voeding voor de natuur
Een voedselbos levert niet alleen voedsel aan mensen, het bos is ook voeding voor zichzelf en zorgt voor een hogere biodiversiteit. De natuurlijke situatie is bij het voedselbos zoveel mogelijk nagebootst en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze bossen bestaan uit verschillende vegetatielagen. Van hoge bomen en struiken tot bodembedekkers. Ook onder de grond groeit van alles. Daardoor kun je er bijna continu oogsten en valt er het hele jaar door veel lekkers te halen.
Waarom een voedselbos?
Een voedselbos is een alternatieve manier van voedselproductie. Het combineert natuur en landbouw. Daarnaast zorgt een voedselbos voor voedselproductie op lange termijn. Ook is het door de hoge diversiteit aan planten beter bestand tegen weersextremen. De grote variatie aan soorten zorgt daarnaast voor een gespreide oogst. Daar komt nog bij dat een voedselbos zorgt dat mensen dichter bij de natuur komen te staan en ervaren hoe voedsel ontstaat en groeit in de natuur.
Hoe ziet een voedselbos eruit?
Voor de aanleg van een voedselbos worden de volgende richtlijnen gehanteerd voor het aanvragen van een vergunning. Afhankelijk van de situatie is maatwerk mogelijk. Heb je hierover vragen dan kun je contact opnemen met de gemeente.
- Een voedselbos moet grenzen aan een bouwblok, het heeft geen solitaire ligging
- Er mag geen bebouwing zijn in het voedselbos
- Geen afschermende beplanting rondom het voedselbos
- Grootte van het voedselbos is maximaal 1 hectare
- Een voedselbos past in het omliggende landschap.
Voedselbos in het klein
In je eigen tuin of erf kun je natuurlijk ook kiezen om een kleine versie van een voedselbos aan te leggen.
Inspiratie opdoen
In Nederland zijn al veel voedselbossen aangelegd. Enkele voorbeelden ter inspiratie:
- Voedselbos IKC het Groene Hart gemeente De Wolden
- Voedselbos Wemmenholt gemeente De Wolden
- Voedselbos te Glimmen gemeente Groningen
- Voedselbos Plukn gemeente Groningen
- Voedselbos Okkerheide gemeente Leiden
- Voedselbos Scheindel gemeente Meierijstad
Informatie en advies
Wil je meer weten over het creëren van een voedselbos? Dan kun je terecht bij onder andere de volgende organisaties:
- Vereniging Drentse Voedselbossen: Het Drents Voedselbos Loket geeft alle Drentse inwoners de mogelijkheid om vragen te stellen. De vereniging biedt verschillende workshops aan.
- Natuur en Milieufederatie (NMF) Drenthe :
- Drenthe Deelt is een project van NMF Drenthe. NMF Drenthe biedt ondersteuning aan initiatieven die een gezamenlijk project onder andere ook voor het aanleggen van een voedselbos.
- Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland. De Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland is opgezet door NMF Drenthe. Het inmiddels zelfstandige kennisnetwerk bestaat uit een actieve online community op Facebook. Op de website van de werkplaats is informatie te vinden over het opzetten van een voedselbos.
- Landschapsbeheer Drenthe : Landschapsbeheer Drenthe biedt op hun website informatie aan voor het ontwikkelen van een voedselbos in Drenthe.
- Green Deal Voedselbossen: Op de website van de Green Deal Voedselbossen is informatie te vinden over alle facetten van een voedselbos. Op de website is ook de Factsheet Green Deal Voedselbossen beschikbaar
Financiële ondersteuning
Er zijn verschillende fondsen die initiatiefnemers kunnen helpen bij het creëren van een voedselbos.
- Stichting Trees for All : Het GroenDoen Fonds van stichting Trees for All biedt een financiële bijdrage voor lokale initiatiefnemers die hun leefomgeving willen vergroenen. De bijdrage is een bedrag tussen € 500 en € 5.000 voor het planten van bomen en struiken. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag. Zo moet het project toegankelijk zijn voor het grotere publiek en moet de aanvraag worden gedaan door een vereniging of stichting waar minimaal 10 mensen bij betrokken moeten zijn.
- Nationaal Groenfonds: Agrariërs kunnen via het Nationaal Groenfonds bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) een aantrekkelijke lening afsluiten om investering in duurzame landbouw mogelijk te maken.