De gemeente De Wolden stelt een soortenmanagementplan (SMP) op. Dit plan maakt het eenvoudiger om je woning te verduurzamen. Zonder zo’n plan moet je vaak zelf een ecologisch onderzoek laten uitvoeren wanneer je bijvoorbeeld je dak of gevel wilt isoleren of zonnepanelen wilt installeren. Dit kan veel tijd en geld kosten. Met het SMP wil de gemeente dit proces vergemakkelijken.
Wat is een soortenmanagementplan?
Het soortenmanagementplan brengt in kaart welke beschermde diersoorten in een gebied leven, welke risico’s er zijn en welke maatregelen nodig zijn om deze soorten te beschermen of hun leefgebied te herstellen. Met dit plan kan de gemeente bij de Provincie Drenthe een gebiedsbrede vergunning aanvragen.
Waarom is een soortenmanagementplan nodig?
In het landelijke Klimaatakkoord is vastgelegd dat alle woningen in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Als tussenstap moeten in 2030 minstens 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit betekent dat huizen beter geïsoleerd worden en op een andere manier worden verwarmd. Ook in de gemeente De Wolden zetten we ons hiervoor in. Steeds meer inwoners nemen maatregelen om hun woning energiezuiniger te maken, zoals het verbeteren van de isolatie. Een positieve ontwikkeling! Maar wist je dat bij isolatiewerkzaamheden vogels en vleermuizen onbedoeld kunnen worden verstoord of zelfs gedood? Dit is niet toegestaan, omdat deze dieren zijn beschermd onder de Wet natuurbescherming. Door op een natuurvriendelijke manier te isoleren, maken we De Wolden duurzamer én behouden we leefruimte voor deze bijzondere diersoorten.
Om woningeigenaren hierbij te helpen, stelt de gemeente een soortenmanagementplan (SMP) op. Dit maakt het mogelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen, zodat individueel ecologisch onderzoek vaak niet meer nodig is. Het onderzoek om een SMP op te stellen duurt lang, ongeveer twee jaar. Om toch op korte termijn te kunnen isoleren vragen we een tijdelijke omgevingsvergunning aan, dit is een pre-SMP. Als gemeente zorgen we hierbij voor alternatieve verblijfplaatsen voor beschermde diersoorten. Woningeigenaren kunnen gebruik maken van het pre-SMP als ze hun woning willen isoleren. Dit betekent dat individueel onderzoek vaak niet meer nodig is. Dit bespaart je tijd en geld.
Hoe maakt de gemeente het soortenmanagementplan?
Voor het opstellen van dit plan is uitgebreid onderzoek nodig in de hele gemeente. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door EcoReest. In december en januari hebben hun onderzoekers al een eerste verkenning gedaan om mogelijke verblijfplaatsen van beschermde diersoorten in kaart te brengen. Hierbij wordt gekeken naar gebouwbewonende soorten, zoals vleermuizen, maar ook naar bepaalde vogelsoorten, zoals mussen en zwaluwen.
Het daadwerkelijke ecologische onderzoek vindt plaats van april tot en met september 2025. In deze periode zullen ecologen van EcoReest regelmatig op pad gaan in De Wolden. Het kan gebeuren dat ze op verschillende ochtenden en avonden tot drie keer door dezelfde straat fietsen of lopen. Ze gebruiken gespecialiseerde apparatuur, zoals batdetectoren, verrekijkers en warmtebeeldcamera’s, om verblijfplaatsen van beschermde dieren te traceren. De onderzoekers zijn herkenbaar aan hun uitrusting en kunnen zich legitimeren.
Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een uitvliegtelling op een specifieke locatie. Hierbij wordt geobserveerd hoeveel dieren er aanwezig zijn, om welke soort het gaat en welk type verblijf ze gebruiken. Bewoners in de directe omgeving ontvangen hierover vooraf een brief. Een uitvliegtelling duurt enkele uren en helpt om een volledig beeld van de aanwezige diersoorten te krijgen.
Heeft u ruimte voor vleermuizen?
Het onderzoek neemt veel tijd in beslag. Maar we willen niet dat inwoners onnodig lang moeten wachten voordat ze hun woning kunnen verduurzamen. Daarom zorgt de gemeente alvast voor de aanleg van alternatieve verblijfplaatsen voor beschermde diersoorten. Hierdoor kan alvast de vergunning voor de pre-SMP fase worden aangevraagd.
De gemeente kan hierbij hulp goed gebruiken. Vleermuizen zijn nuttige dieren; ze vangen bijvoorbeeld veel vliegen en muggen. Wil jij vleermuizen de ruimte geven in een vleermuizenkast op jouw terrein? Neem dan contact op via dewoldengeeftenergie@dewolden.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Meer weten?
Wil je meer informatie over hoe dit plan werkt? Lees meer over het soortenmanagementplan. Op de website van de provincie Drenthe vindt je meer informatie over natuurvriendelijk isoleren.