De omgeving aanpassen aan het klimaat
Klimaatadaptatie is het aanpassen van de omgeving op de warmere zomers en meer regen. Dit doen we als gemeente in het groot, maar begint eigenlijk al klein bij een eigen tuin, balkon of geveltuintje.
Wateroverlast
We hebben we ervaren hoeveel regen er ineens kan vallen. In het groen zoals een tuin met veel planten en/of bomen en weinig verharding verdwijnt het water redelijk snel de bodem in. Op straat of een versteende tuin kan het water moeilijk weg en veroorzaakt het water overlast.
Hoge temperaturen
Naast de opvang van regenwater heeft de tuin ook invloed op de temperatuur in en om je huis. Een beplantte tuin zorgt voor meer verkoeling. Stenen houden de warmte langer vast, waardoor het langer warm blijft. Heb je geen tuin, maar een balkon of een klein strookje grond voor het huis, dan kan iets groen ook al helpen. Een geveltuintje zorgt er al voor dat het regenwater sneller wordt opgenomen. Lukt het niet een geveltuintje te maken? Dan kan een grintstrook ook helpen tegen wateroverlast. Ook geeft groen op het balkon meer verkoeling in huis.
Zelf aan de slag
Tegel eruit groen erin. Zo min mogelijk zorgt ervoor dat je tuin beter bestand is tegen weersextremen. Wil je toch wel iets van verharding dan kun je kiezen voor half verharding. Dit laat meer water door dan traditionele verharding.
Subsidie gemeente De Wolden
De gemeente heeft een bijpassende subsidieregeling om inwoners te stimuleren om hun tuin te verduurzamen. Kijk voor meer informatie op: Subsidie voor je tuin.