repair_café_ruinen
[centered_excerpt]

Hoe duurzaam is: het Repair Café in Ruinen

Deze keer spraken we Luc Valeton vrijwilliger bij het Repair Café in Ruinen. Elke eerste maandag van de maand (met uitzondering van feestdagen) is er in het buurthuis ’t Neie Punt in Ruinen een Repair Café én naaicafé. Je kunt hier terecht met kapotte spullen en kledingstukken die gerepareerd moeten worden. Zelfs onmogelijke schroefjes zijn voor de vrijwilligers van het Repair Café geen partij. Hiervoor hebben ze een voorraad speciale schroevendraaiers.

Dus is er iets kapot? Kom dan vooral langs bij het Repair Café. De vrijwilligers kijken graag wat ze kunnen betekenen en helpen je graag!

Vertel in een paar zinnen hoe het Repair Café bijdraagt aan duurzaamheid ?

Het Repair Café draagt bij aan duurzaamheid omdat het hergebruik stimuleert. Door te repareren worden minder spullen onnodig weggegooid. Vaak is repareren goed mogelijk. Door spullen en kleding te repareren, zijn er ook minder nieuwe grondstoffen nodig. 

Wat was de reden om het Repair Café op te richten?

Het Repair Café is een initiatief van het dorpshuis ’t Neie Punt in Ruinen. Ongeveer 6 jaar geleden zijn we begonnen met het Repair Café. Recent is het ook uitgebreid met een naaicafé. In het naaicafé kun je langskomen voor kleine herstelwerkzaamheden aan kleding.

Het Repair Café is onderdeel van een landelijk netwerk. Op de website van het landelijke Repair Café staat meer informatie over de Repair Cafés, maar ook tips en trucs en handleidingen voor reparaties.

Het Repair Café draagt bij aan duurzaamheid maar zorgt ook voor sociale connectie in de omgeving. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om zelf vaardigheden te leren.

Heb je tips vanuit je ervaring in het Repair Café?  

  • Lees de gebruiksaanwijzing goed door en bewaar deze ook. Vaak zien we spullen in het Repair Café die niet goed zijn onderhouden. Het goed onderhouden van spullen voorkomt dat het product snel stuk gaat. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat je ook een stofzuiger soms moet schoonmaken.  
  • Trek altijd aan de stekker in plaats van het snoer om een snoerbreuk te voorkomen.  Zorg er ook voor dat je snoeren niet te strak oprolt. Dit kan ook voor een snoerbreuk zorgen.

Heb je naast tips nog andere inspiratie die je inwoners van de Wolden wilt meegeven?

Repareren is gewoon leuk! Ga het gewoon zelf proberen en kom vooral ook langs bij het Repair Café.  Heel belangrijk; trek altijd wel eerst de stekker uit het stopcontact voordat je bezig gaat!

Tot slot: wat geeft jou nu echt energie?

Zelf wil ik graag alles repareren. Als iets stuk is moet ik het maken. Repareren vind ik dan ook erg leuk om te doen! Ook zijn mensen die bij het Repair Café komen vaak heel blij als iets gerepareerd is. Mensen zijn vaak gehecht aan hun spullen. Zo hebben we ooit een antieke kast en een zilveren schaal gerepareerd.  Het is dan ook heel dankbaar werk om spullen die sentimentele waarde hebben te repareren.