De eerste zonnestralen hebben zich alweer laten zien, en hopelijk volgt er een mooie zomer. Maar met het warme weer én flinke regenbuien krijgen we ook steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. April is uitgeroepen tot de Maand van de Groene Tuin. In deze periode delen we inspirerende ideeën om jouw tuin groener en klimaatvriendelijker te maken. Wist je trouwens dat er diverse subsidies beschikbaar zijn om je daarbij te helpen?

Tip 1: Tegels eruit, groen erin
Een tuin met veel bestrating kan bij hevige regenval leiden tot wateroverlast, doordat regenwater niet goed in de bodem kan wegzakken. Daarnaast houden stenen de warmte lang vast, wat op warme dagen voor extra hitte zorgt. Groen verkoelt! Planten, struiken en bomen zorgen voor schaduw en een aangename temperatuur. Door minimaal 60% van je tuin groen in te richten, ben je beter voorbereid op periodes van hitte, droogte én hevige neerslag. Wil je toch een pad of terras aanleggen? Kies dan voor waterdoorlatende materialen, zoals grind, halfverharding of tegels met brede voegen. Zo geef je regenwater de ruimte om de grond in te trekken.
NK Tegelwippen
Vanaf 15 april kun je weer meedoen met het NK Tegelwippen. Vervang de tegels in je voor- of achtertuin door groen. Maar hoe pak je dit het beste aan? We zetten een paar tips op een rij, zo heb je in zeven stappen een groene tuin!

Tip 2: Hergebruik regenwater
Regenwater is een waardevolle bron! Door het op te vangen in bijvoorbeeld een regenton of ondergronds reservoir, kun je je tuin tijdens droge periodes gezond houden zonder extra kraanwater te gebruiken. Overweeg ook om je regenpijp af te koppelen, zodat het water direct de tuin in stroomt in plaats van het riool te belasten. Zo help je overbelasting van het riool voorkomen én geef je je planten wat ze nodig hebben.

Financiële hulp voor een groene tuin
In veel gemeenten kun je subsidie aanvragen om je tuin te vergroenen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een groene tuin biedt schaduw, houdt water vast, trekt nuttige insecten en vogels aan én vergt vaak minder onderhoud dan je denkt – als je het slim aanpakt.

Samen de buurt groener maken?
Heb je een idee om samen met je buren de wijk groener en biodiverser te maken? Dan kun je hiervoor een subsidie tot wel €4.000 aanvragen! Denk aan het aanleggen van geveltuinen, het vergroenen van een plein of het planten van extra bomen of struiken. Zo maak je samen van je buurt een groenere, gezondere plek om te wonen.