Ansen
[centered_excerpt]

Concept Uitvoeringsplan Schoolkring Ansen

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat betekent dat we op een andere manier gaan koken en ons huis verwarmen. Voor elk dorp, wijk of gebied wordt een uitvoeringsplan opgesteld. In zo’n plan wordt, in samenwerking met onze inwoners, bedacht welk duurzaam alternatief aardgas kan vervangen. Dit doen we samen met bijvoorbeeld een lokale werkgroep of lokale energiecoöperaties. Het Concept Uitvoeringsplan voor Ansen wordt nu ter consultatie aangeboden aan de inwoners. Bij deze consultatie vragen we inwoners om hun mening over dit concept uitvoeringsplan te geven.

Duidelijkheid over toekomstige warmteoplossing in Ansen

Samen met de energiecoöperatie energieKansen heeft de gemeente voor de Schoolkring Ansen een concept uitvoeringsplan opgesteld. Het concept uitvoeringsplan biedt inwoners van Ansen duidelijkheid over de toekomstige warmtevoorziening van het dorp en welke ondersteuning er is.

In de toekomst zullen de meeste woningen in Ansen met een hybride of een volledig elektrische warmtepomp worden verduurzaamd. In het geval van een hybride warmtepomp kunnen inwoners in de toekomst lokaal geproduceerd groen gas afnemen. De keuze is aan de inwoners zelf en de keuze is vrijwillig. Inwoners kunnen advies krijgen over welke warmteoplossing het beste is voor hun woning. Met een energiescan wordt inzichtelijk hoe de woning kan worden verduurzaamd. Ook zijn er (extra) subsidies zodat inwoners met de verduurzaming van hun woning aan de slag kunnen gaan. Sinds 2019 werkt de gemeente samen met energieKansen en een groep betrokken inwoners aan het verduurzamen van Ansen onder de noemer ‘Ansen Aardgasvrij’. De opgedane inzichten uit de afgelopen jaren zijn verwerkt in het concept Uitvoeringsplan.

Totstandkoming van het concept uitvoeringsplan
Sinds 2019 werken de gemeente en de energiecoöperatie energieKansen samen. Dit heeft geresulteerd in een aanvraag voor een bijdrage vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken. Met deze financiële bijdrage kan de energiecoöperatie Ansen verduurzamen en kunnen inwoners extra subsidie krijgen om hun woning te verduurzamen. Nadat de aanvraag in 2020 werd goedgekeurd, zijn er meerdere informatiebijeenkomsten georganiseerd voor bewoners. Tijdens de bijeenkomsten in Dorpshuis de Bastogne in maart 2020 zijn bewoners geïnformeerd over de plannen. De stemming was overwegend positief, maar er werden ook kritische kanttekeningen geplaatst. Deze kanttekeningen zijn zoveel mogelijk meegenomen in de uiteindelijke plannen. In dit concept-Uitvoeringsplan staan al deze plannen opgeschreven.

Vrijwilligheid centraal
In tegenstelling tot andere gebieden waar gemeenten soms gebruik maken van de aanwijsbevoegdheid onder de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW), blijft deelname in Ansen vrijwillig. Dit betekent dat inwoners zelf kunnen beslissen of en wanneer ze overstappen op een duurzame warmtevoorziening.

Inwoners kunnen reageren op dit concept

De gemeente hecht grote waarde aan de inbreng van inwoners. Daarom wordt het concept uitvoeringsplan gedeeld met de inwoners en ondernemers van Ansen, zodat zij hun wensen en bedenkingen kunnen kenbaar maken. Inwoners en ondernemers kunnen per e-mail reageren op het concept uitvoeringsplan. Dit kan via aardgasvrijansen@dewoldenhoogeveen.nl tot maandag 14 april 2025.

Hieronder staat een aantal vragen waarop de gemeente graag een reactie ziet van de inwoners en ondernemers. Op basis van de reacties wordt een definitieve versie van het plan opgesteld en ter besluitvorming voorgelegd aan het college van B&W.

We vragen u te reageren op het concept uitvoeringsplan. Daarbij kunt u aangeven welke verbeteringen en suggesties u heeft. Daarnaast willen we graag uw reactie op de volgende vragen:

  1. Vindt u dat de doelstellingen van het concept uitvoeringsplan helder zijn geformuleerd? Kunt u specifieke punten aanwijzen die verduidelijking nodig hebben?
  2. Hoe beoordeelt u de begrijpelijkheid van de voorstelde maatregelen en acties in het plan? Zijn er onderdelen die moeilijk te begrijpen zijn?
  3. Hoe beoordeelt u de begrijpelijkheid van de ondersteuning die u krijgt aangeboden, zoals die staan omschreven in het concept uitvoeringsplan? Zijn er onderdelen die moeilijk te begrijpen zijn?
  4. Vindt u dat het concept uitvoeringsplan voldoende informatie biedt over de impact van de veranderingen op uw woning en de wijk als geheel? Wat mist u in deze informatie?
  5. Hoe toegankelijk en leesbaar vindt u het concept uitvoeringsplan? Zijn er manieren waarop de informatie beter gepresenteerd kan worden?

In gesprek tijdens de Energiemarkt

Tijdens de Energiemarkt van energieKansen kunnen inwoners en ondernemers vragen stellen aan de gemeente over dit concept uitvoeringsplan. De Energiemarkt vindt plaats op zaterdag 8 maart 2025 in Dorpshuis de Bastogne in Ansen van 13.30 tot 18.00 uur.

Download het concept Uitvoeringsplan

Het concept uitvoeringsplan kan hieronder worden gedownload. Meer informatie over het project staat op de website van energieKansen.